Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θυμόμαστε τον πρόσφυγα Δημήτρη Κυρμιζά που έγραψε ιστορία στην προσφυγούπολη Μαγκουφάνα

Στη φωτογραφία, το ζεύγος Κυρμιζά
, στην αυλή του σπιτιού τους στη Μαγκουφάνα, το 1944. Ο Δημήτρης Κυρμιζάς, είχε μια αξιοσημείωτη ιστορία. Γεννήθηκε το 1900 στα Βουρλά, κωμόπολη της Μικράς Ασίας κοντά στη Σμύρνη. Στρατιώτης στον Ελληνικό Στρατό, στη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, πιάστηκε αιχμάλωτος των Τούρκων. Καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα. Με την ανταλλαγή αιχμαλώτων απελευθερώθηκε, και το 1923 κατάφερε τελικά να φθάσει στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Μαγκουφάνα, όπου άρχισε τη ζωή του από την αρχή. Εδώ, έγινε ο πρώτος μπακάλης, ταβερνιάρης και αμπελουργός.



Η παλιά μπακαλοταβέρνα του Κυρμιζά
(φωτο), ήταν εκεί που σήμερα είναι το κατάστημα JYSK απέναντι από το Γυμνάσιο και το δάσος Κάσδαγλη. Γνώρισε μεγάλες δόξες σαν εξοχικό κέντρο, πασίγνωστο στην ευρύτερη περιοχή της Μαγκουφάνας και του Αμαρουσίου. Το 1974, με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η χούντα το επίταξε και το έκανε Κέντρο Ανεφοδιασμού για λίγες εβδομάδες. Μετά το νοίκιασαν άλλοι και έγινε η ταβέρνα «Ο Γιάννης και η Βλάχα», μέχρι που έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Φωτο, στην ταβέρνα του Κυρμιζά (στη δεκαετία του 60)
: Οι Βουρλιώτες Δημήτρης Βυθούλκας, Δημήτρης Κυρμιζάς και Κώστας Καραμπουρνής, απολαμβάνουν το κατοσταράκι τους




Φωτο : Το μπακάλικο του Κυρμιζά
, λειτουργούσε δίπλα στην ταβέρνα. Ήταν τόπος συνάντησης και προμήθειας αγαθών για Μαγκουφανιώτες και Λυκοβρυσιώτες. Εδώ, εκτός από τα ψώνια της μπακαλικής, υπήρχε και το κρασί από αμπέλι του Κυρμιζά αλλά και το καραφάκι με το ούζο για παρέα και κουβέντα.


Φωτογραφία του 1950
: Το αμπέλι του Κυρμιζά. Πίσω το σπίτι, η ταβέρνα και πιο πίσω το δάσος Κάσδαγλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου