Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Περί ορέξεως σήμερα … φανουρόπιτα !

Χάσατε κάτι
και έχετε σηκώσει όλο το σπίτι να το βρείτε; Έφυγε η αγαπημένη σας στη Μύκονο και δεν έχετε νέα της, τί πίνει, τί κάνει και πότε θα γυρίσει; Έχετε αγωνία να μάθετε τι αναλαμβάνει από την πρώτη Γενάρη ο Μπόλλας; Πότε θα πάει φαντάρος ο Καρανάσος; Πότε θα έρθει στην Λυκόβρυση Πεύκη ο Πατριάρχης; Πόσους καφέδες τη μέρα πίνει ο γενικός γραμματέας; Ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος; Σήμερα του Αγίου Φανουρίου, φτιάξτε μια Φανουρόπιτα (με τη θαυματουργή συνταγή του σεφ Γιάννη Καλαμπαλίκη) και θα σας φανερωθούν όλες οι απαντήσεις!



Υλικά

Μερίδες: 14

1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1 κούπα ηλιέλαιο + επιπλέον για το ταψί

1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού κανέλα

ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια

2 κουτ. σούπας κονιάκ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί

3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κούπα καρύδια, σπασμένα

1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για την φανουρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.

Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.

Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.

Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου